U Purnici nedaleko Sirača obitelji poginulih, suborci, prijatelji i brojni drugi okupili su se i ove godine te dostojanstveno, puni ponosa, ali i tuge, obilježili 29-godišnjicu stradavanja pripadnika Specijalne jedinice policije „Omege“


Jučer, 19. srpnja, obitelji poginulih, majke Zorka i Roza, suborci, prijatelji i brojni drugi okupili su se i ove godine kako bi dostojanstveno, puni ponosa, ali i tuge, obilježili 29-godišnjicu stradavanja pripadnika Specijalne jedinice policije „Omege“. U Purnici, nedaleko Sirača svoje živote na oltar domovine položili su Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić i Davor Špoljarić. Oni su ujedno i bili prve žrtve pripadnika Specijalne jedinice policije „Omege“ Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske
.

Na dan stradavanja s posebnim pijetetom prisjetili smo se da je prije 29 godina, devet hrabrih specijalaca preobučenih u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima put predjela Stari magazin, mjesta gdje su naoružane skupine pobunjenih Srba presretali šumske radnike. Devet maskiranih specijalaca kombijem je došlo do ovog mjesta, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Zbog žestoke vatre i ranjavanja, vozač kombija je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su tri naša specijalca uzvratila paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca koji su se kretali iza njih te su se srpski pobunjenici povukli u šumu.

To samo govori u prilog tome da su ovi mladi ljudi bili istinski domoljubi, koji su bili spremni u svakom trenutku i bilo gdje braniti svoju Hrvatsku, bilo gdje i bilo kad izvršiti svoju časnu zadaću. 
Ispred spomen obilježja su majke, obitelji i rodbina, Udruga roditelja i djece poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Udruga specijalne policije „Omege“ Bjelovar te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH; Grad Bjelovar i udruge proizašle iz Domovinskog rata s područja Grada Bjelovara; Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika; Udruga hrvatskih branitelja Pakraca i Lipika – podružnica Čazma, Općina Sirač i branitelji Općine Sirač, Općina Ivanska, te druge  udruge proizašlih iz Domovinskom rata te drugi položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće.

Potom je minutom šutnje odana počast Željku i Ivici kao i svim poginulim hrvatskim policajcima specijalcima i drugim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za našu domovinu nakon čega se s nekoliko prigodnih riječi svima prisutnima obratio predsjednika Udruge specijalne policije Omege Mario Đurak.

Na mjestu napada i stradavanja održana je i Sveta misa zadušnica za poginule heroje koju je predvoditi policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.